Tuesday, December 8, 2009

Huggies

kawan aku ada menasihatkan aku
apa2 yang kita nak buat
kita jangan terlalu amik mudah
kita tak boleh stay dalam comfort zone kita buat selama2 nya
dia cakap, kita perlu challenge diri kita / cuba benda baru

aku pasti
ramai antara kita, kebanyakkan suka duduk dalam COMFORT ZONE masing2.
apa yang dimaksudkan dengan comfort zone?

sekadar buat2 pandai, aku rasa
comfort zone ialah di mana:
kita buat sesuatu tuh tanpa perlu amik / memikirkan risiko yang bakal dihadapi sebab kita buat benda yang kebiasaan kita buat.

contoh :

1 - nak sambung study, kita lebeh suka pilih yang course ramai kawan-kawan dari kemampuan diri sendiri.
sebab nya? senang nak mingle around.

2 - nak kuar g jalan2 ke, kita mesti akan tanya "sapa lagi ada"
sebab nya, kalo kuar ngan orang yang tak dikenali, kita akan rasa tak selesa. kalo ada kawan2 sendiri, kuar g lorong sempit pon boleh jadi fun. haha

so aku just nak pandangan anda,
perlukan kita duduk di dalam kepompong comfort zone kita atau tidak??

4 comments:

zafirah alias said...

The comfort zone is a behavioural state within which a person operates in an anxiety-neutral condition, using a limited set of behaviours to deliver a steady level of performance, usually without a sense of risk (Alasdair A. K. White "From Comfort Zone to Performance Management")

so secara teknikalnya, org yg sentiasa mahu berada di comfort zone ni selalu tak mau berasa takut dan tak berani nak amik risiko. but WTH, sapa2 pun xmau rasa takut kan? tapi aku rasa apa salahnya once in a while kita berada di luar comfort zone sebab lambat laun kita mungkin terpaksa pijak out of the border jugak. so baik bersedia sebelum terlambat. at least mind kita dah get ready untuk berada di luar kawasan selesa. lagipun kajian menunjukkan bila seseorg tu keluar dr comfort zone, stress level dia akan naik dan akan trigger stress response dan meningkatkan tahap concentration and performance level.

TAPI, kalau berada di luar comfort zone terlalu jauh iaitu sampai ke danger zone maka seseorg itu akan menjadi kelam kabut dan tak dapat perform dengan baik lagi.

so fikir-fikir lah ye.

DicKiE aDaMs said...

mmg la kalo ikut kan better kite berada dlm comfort zone kite..tp if kite x keluar dr situ..kite xkan experience bnda bru..bosan gak kn?

tp it's a risk la.. being outside ur comfort zone..but it's a risk worth taking..

e-zul Iswhat said...

perkara ni individu itu sendiri kene pandai balance,

kalau aku, aku akan lepak dalam comfort zone most of the time supaya senang aku nak ekspresskan diri aku.

tapi bila aku dah bosan, aku akan kluar dari comfort zone aku untuk experience menda baru. :)

RR said...

asalkan comforting ok lah? lol